“Dalam tengah dilanda wabak COVID19, masih boleh lagi TikTok meliuk lentok.”

Yatt Hamzah atau nama sebenar Haryati Hamzah merupakan seorang pelakon yang mula bertapak pada tahun 2002. Beliau bukan sahaja berbeakat dalam bidang lakonan malah bakatnya terserlah dalam bidang pengacaraan dan juga teater.

Namun ketika namanya sedang berada dipuncak, Yatt telah mengambil keputusan untuk menukar penampilannya dengan berhijab dan hingga sekarang ramai yang menjadikan beliau sebagai idolla disebalik sikapnya dan juga perwatakannya.

View this post on Instagram

Siapa tengok Bonda Live td? Haaa, sempat Bonda share tentang anak2 dan Business Bonda dg Dyxy skrg. Bonda sdg bangunkan Usahawan2 Muslim menerusi kempen #ILTIZAMREZEKI Terbuka pada semua Melayu Muslim yg minat bidang perniagaan, ingin menjadi Usahawan. . . Dan masa LIVE tadi Bonda buka soalan KENAPA SUKA BERNIAGA? So siapa yg nak menang hadiah2 kosmetik Dyxy tajaan @dyxy.nurulaiman boleh LIKE GAMBAR BONDA ni, TAG 5 ORANG DAN KOMEN KENAPA SUKA BERNIAGA? 3 Jawapan paling Padu paling Win akan menang barangan Kosmetik #DYXY . . So laju2 LIKE, TAG & KOMEN ya..🤗😇🥰❤ . Ni gambar lepas live di Mingguan Wanita Astro prima smlm. Baju cantik ni dr @@byfatinsuhana ❤🥰🤗 . #yattmengayat #fromtheheartofamujahidah #darihatiseorangmujahidah #bondaYattshare #bondaYHshare #sharingiscaring #BondaYattatwork #YattXdyxy #YattHamzahXDyxy #DyxyXyattHamzah #ILTIZAMREZEKI2020

A post shared by BONDA YATT . BONDA OF 4 (@yatthamzah_suci) on

Melalui statusnya yang di muat naik di laman Instagram, Yatt meluahkan rasa kesal melihat makin ramai yang melakukan perkara sia-sia sepertia menari di TikTok yang mana boleh mengundang fitnah dan jauh tersasar dari ajaran Islam yang sebenar. Beliau tidak menafikan ada perkongsian yang baik melalui aplikasi TikTok tetapi ramai yang terpengaruh kepada perkara yang tidak elok.

Malah disebalik ujian wabak COVID19 yang melanda dunia, sepatutnya umat Islam perlu memperbanyakkan ibadah dan bermuhasabah.

Ni nak post semalam tapi tak sempat. Mak2 macam ni lah.

Ok macam Bonda kata sebelum ni, Tiktok tak salah kalau contentnya tak lagha. Tiktok terlompat2 meliuk2 lentik lentok Ok kalau kanak2 bwh umur yg buat. Yg dewasa xperlu lah.

Kita TikTok yg OK bermanfaat sket contohnya TikTok cara2 cuci tangan, pakai sanitizer, pakai mask, TIKTOK MENGAJI , CARA2 SOLAT ke.. utk business pun ok asalkan SYARIE COMPLIANT.

Haa ok tak? Korang ada idea lain utk Tiktok yg Helok? Share sikit dg semua d sini..

View this post on Instagram

Ni nak post smlm tp x xsempat. Mak2 mcm ni lah..😅 Ok mcm Bonda kata sblm ni, Tiktok tak salah kalau contentnya tak lagha. Tiktok terlompat2 meliuk2 lentik lentok Ok kalau kanak2 bwh umur yg buat. Yg dewasa xperlu lah.. Kita TikTok yg OK bermanfaat sket contohnya TikTok cara2 cuci tangan, pakai sanitizer, pakai mask, TIKTOK MENGAJI , CARA2 SOLAT ke.. utk business pun ok asalkan SYARIE COMPLIANT. Haa ok x? Korang ada idea lain utk Tiktok yg Helok? Share sikit dg semua d sini.. 🙏😇❤😘🥰 . . #yattmengayat #fromtheheartofamujahidah #darihatiseorangmujahidah #bondaYattshare #bondaYHshare #sharingiscaring #NOCOVID19 #fightcovid19 #GoAwayCovid19 #PKPDAY18 #stopcoronavírus #tiktok

A post shared by BONDA YATT . BONDA OF 4 (@yatthamzah_suci) on

Perkongsian dan nasihat yang dibuat oleh Yatt turut dipersetujui oleh para pengikutnya.

Yang ni saya setuju, dalam keaddan macam ni pon nak bertik tok, cuba kaji keuntungan tik tok tu sapa yang dapat

Dulu banyak nampak remaja yang buat..sekarang golongn dewasa pun dah ramai…entah apa nak jadi pun tak tahu…tapi ada yg guna tiktok utk kebaikan…saya pun dah ingat siapakah orangnya.

Bukan tiktok je..joget2 goyang2 tu semua walau anggap senaman cukup bersama family je tak perlu diupload kat media sosial. peringatan buat diri saya sendiri.

Ya betul..sekarang nie takut dengan teguran & kemurkaan Allah..lagi pun sebenarnya tiktok kewujudan asalnye bila kita ketahui pasti lagi akan rasa takut..nanti bonda research dari mane asalnya tiktok nie..dan fund dari tiktok digunakan untuk apa.. Wuallahualam..

Lagi sedih, Artis buat tik tok tak Cukup baju. Allahu.. Tak tau nak cakap apa.

Bagi kami pandangan dan nasihat yang elok kita harus ambil. Dalam keadaan sekarang dengan ujian yang bertempa seharusnya kita lihat semula apa hikmah dan muhasabah diri masing-masing.

Apa kata anda?
Kongsi Artikel Ini :