“Dalam jugak ehh diorang cucuk swab tu.”

Pelakon Ummi Nazeera memuat naik video terbaru di Instagramnya semasa beliau menjalani ujian pemeriksaan COVID19 secara pandu lalu. Ummi sekeluarga sebelum ini baru pulang dari beruti di luar negara. Jadi dengan rasa penuh tanggungjawab Ummi telah menjalani kuarantin dan pemeriksaan atas inisiatif sendiri.

Dalam video itu jelas menunjukkan prosedur sebenar bagaimana sampel diambik dari seseorang. Baru tengok pun dah rasa sakit apalagi kalau yang mengalaminya. Menurut Ummi, beliau membuat ujian tersebut di MSU dengan harga RM550.

Alhamdulillah keputusan yang diterima negatif. Dala masa yang sama, Ummi turut menasihatkan agar mana-mana rakyat Malaysia yang ada sebarang perjalanan ke luar negara baru-baru ini untuk melakukan unjian atau yang paling penting kuarantinkan diri dari orang ramai.

Syukur Alhamdulillah … The result is NEGATIVE… Kepada yang pernah ke luar negara baru baru ni .. Saya sarankan untuk buat Covid19 test ni… Walaupun KKM suruh quarantine sahaja.. Kalau ada duit nak travel, apa salahnya keluar sikit duit lagi utk buat confirmation test ni .. Tak susah pun.. Ummi pergi yang Drive Thru punya . Memang pedih sikit.. Tapi berbaloi.. Jangan takut. Kejap je buat! Tak sampai 10 minit siap !

Pada masa yg sama tolong KKM juga .. Sebab result test ni akan di update ke KKM. Kepada travellers yg tak nak buat. Saya mohon sangat sangat untuk Quarantine 14 Hari di rumah … dan JUJUR bila berjumpa staff kesihatan. Stay safe everyone !! #StayAtHome #HelpThemToHelpUs

View this post on Instagram

Syukur Alhamdulillah … The result is NEGATIVE… Kepada yang pernah ke luar negara baru baru ni .. Saya sarankan untuk buat Covid19 test ni… Walaupun KKM suruh quarantine sahaja.. Kalau ada duit nak travel, apa salahnya keluar sikit duit lagi utk buat confirmation test ni .. Tak susah pun.. Ummi pergi yang Drive Thru punya . Memang pedih sikit.. Tapi berbaloi.. Jangan takut. Kejap je buat! Tak sampai 10 minit siap ! Pada masa yg sama tolong KKM juga .. Sebab result test ni akan di update ke KKM. Kepada travellers yg tak nak buat. Saya mohon sangat sangat untuk Quarantine 14 Hari di rumah … dan JUJUR bila berjumpa staff kesihatan. Stay safe everyone !! #StayAtHome #HelpThemToHelpUs PS: Ummi buat di MSU… Kos RM550 . Pencerahan buat yg bertanya .

A post shared by Ummi Nazeera (@umminazeera) on

Perkongsian yang dibuat oleh Ummi mendapat pelbagai reaksi dari para peminat di Instagram. Ramai yang berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan dengan ujian yang dijalankan.

Alhamdulillah, -ve. Mcm dalam jer masuk dlm hidung tuh, takut pulak tengok

Good job! Tapi kita plak yg terangkat kaki tgk buat noseswab tu… Seriauuuu

ooooo macam tuuu test drive thru.. dalam jugak ehh diorang cucuk swab tu.. thanks for documenting this!

Sy kena 2kali…kuar air Mata…alhamdulillah…negative…tempoh kuarantin da nak abis…

Alhamdulillah. Huwaa sy pernah buat utk sinus yg masuk hidung tu.. sampai nurse kata, kalau nak sekali.. baik duduk diam 5saat. Nangis weii.

Apa-apa pun terima kasih Ummi kerana menjadi rakyat Malaysia yang bertangggungjawab. Ummi dan suami sering memuat naik nasihat dan memberi kesedaran kepada semua rakyat berkenaan COVID19.

Kita sebenarnya amat digalakkan untuk mencuci tangan dengan sabun dan air bila ada peluang sebab mencuci tangan dapat membunuh/mengurangkan jumlah kuman (bakteria, virus, fungus), dan juga bahan kimia di tapak tangan.Β 

Tapi jika sabun dan air TIADA, penggunaan hand sanitizer dapat mencegah anda daripada mendapat penyakit dan menyebar penyakit juga.Β 

Mencuci tangan dengan air dan sabun adalah LEBIH EFEKTIF daripada menggunakan hand sanitizer kerana hand sanitizer tidak dapat membunuh kuman2 tertentu (Cryptosprodium, norovirus, Clostridium difficile).

Hand sanitizer tu pun kenala menggunakan jumlah yang cukup banyaknya dan jangan lap sanitizer tu pula. Biar dia kering sendiri di tangan. Baru efektif kalau cara penggunaan betul.

Tangan juga akan berminyak atau kotor, contohnya selepas makan dengan tangan, bersukan, berkebun, atau memasak. Dalam keadaan macam ni, hand sanitizer mungkin tak berfungsi sangat. Adalah LEBIH DIGALAKKAN untuk mencuci dengan air dan sabun.

View this post on Instagram

Posted @withregram β€’ @izzar Kita sebenarnya amat digalakkan untuk mencuci tangan dengan sabun dan air bila ada peluang sebab mencuci tangan dapat membunuh/mengurangkan jumlah kuman (bakteria, virus, fungus), dan juga bahan kimia di tapak tangan. 🀲 . Tapi jika sabun dan air TIADA, penggunaan hand sanitizer dapat mencegah anda daripada mendapat penyakit dan menyebar penyakit juga. 🀧 . Mencuci tangan dengan air dan sabun adalah LEBIH EFEKTIF daripada menggunakan hand sanitizer kerana hand sanitizer tidak dapat membunuh kuman2 tertentu (Cryptosprodium, norovirus, Clostridium difficile). . Hand sanitizer tu pun kenala menggunakan jumlah yang cukup banyaknya dan jangan lap sanitizer tu pula. Biar dia kering sendiri di tangan. Baru efektif kalau cara penggunaan betul.πŸ‘ . Tangan juga akan berminyak atau kotor, contohnya selepas makan dengan tangan, bersukan, berkebun, atau memasak. Dalam keadaan macam ni, hand sanitizer mungkin tak berfungsi sangat. Adalah LEBIH DIGALAKKAN untuk mencuci dengan air dan sabun.πŸ€²πŸ’§ . Sanitizer dengan alcohol concentration 60-95% adalah lebih efektif dalam membasmi kuman daripada sanitizer yang kurang 60% alkohol atau non-alcohol-based sanitizers. Sanitizer yang kurang 60% alkohol tu: ❌ Tak berkesan untuk banyak kuman ❌ Hanya mengurangkan pertumbuhan kuman dan TIDAK membunuh kuman pun.😨 . Satu lagi, dengan keadaan sekarang ni makin ramai scammer muncul menjual HAND SANITIZER PALSU. Sebab itu hand sanitizer/disinfectant yang legit sepatutnya ada nombor notifikasi (NOT) atau nombor pendaftaran (MAL). Nombor NOT / MAL ni dikeluarkan oleh NPRA. Saya ada cerita pasal nombor NPRA ni pada post2 lepas. Jadi, periksa dahulu nombor NOT / MAL ada ke tak kat produk tu. Nak semak no. NOT / MAL ni pula boleh check kat app NPRA Product Status. No pendaftaran ubat pun boleh check kat situ. πŸ‘ . So, yang nak disampaikan ialah: 1️⃣ Mencuci tangan dengan sabun dan air lagi bagus. Kalau air + sabun tiada baru guna hand sanitizer. 2️⃣ Beli hand sanitizer yang alcohol concentration 60% ke atas 3️⃣ Beli hand sanitizer yang ada nombor NOT(hand sanitizer) / MAL (disinfectant) dari NPRA SAHAJA!. Check app tu . Harap2 korang faham dan tak discam oleh scammers 😁

A post shared by Ummi Nazeera (@umminazeera) on

Apa kata anda?
Kongsi Artikel Ini :