“Awas Perangkap Dasim”. Tgk muka pasangan rasa meluat, tapi dlm hati rasa sayang. Bila berjauhan rasa rindu

Foto sekadar hiasan. Rumah tangga bahagia menjadi idaman kepada setiap pasangan yang telah berkahwin dan bekeluarga. Namun dimanakah siIapnya, walaupun tanpa kehadiran orang ketiga, mahligai yang dibina tetap bergoIak saat ditimpa dugaan.

Jika ada pasangan yang sentiasa berasa tidak kena dalam rumah tangga mereka tanpa sebab sebab yang munasabah, mudah mar4h dan lebih t3ruk apabila timbul prasangka burvk sehingga timbul perasaan b3nci, mungkin inilah punca sebenarnya.

TuIar di laman sosiaI, menurut sumber perkongsian yang dipetik dari Pusat Rawatan Islam Al Maliki Syifa Group memberi peringatan tentang Dasim. Ikuti perkongsiannya dibawah

Awas Perangkap Dasim!.

Perasan tak dalam rumahtangga ada ketika serba tak kena, kadang rasa nak marah tak tentu pasal, kerap prasangka buruk pada pasangan, isu kecil pun boleh jadi isu besar.

Bila tengok muka pasangan pun rasa meluat, tapi dalam hati rasa sayang dan bila berjauhan rasa rindu! Hah, bila keadaan ini berlaku, salah satunya adalah berpunca daripada jin / sya1tan pengh4sut yang bernama “Dasim”.

Perlu Tahu Mengenai “Dasim”

1. Dasim adalah ibl1s yang tak suka su4mi lsteri dan keluarga aman dan bahagia. Dasim ini tugasnya adalah menyebarkan sifat em0si yang keterlaluan, mudah marah dan permusuhan pada su4mi lsteri.

2. Selalunya kes rumahtangga Dasim akan cuba meruntuhkan institusi kekeluargaan. Dasim akan cuba mengapi-apikan lagi su4mi lsteri sampai bermusvhan dan buat su4mi lsteri rasa tak tak sefahaman tanpa sebab!

3. Si Dasim ni, kerja dia suka buat pasangan terasa hati, dia akan buat orang tu takkan diam diri, bila terasa hati sikit je terus akan turut berper4ng mulut, keluarkan kata-kata yang menyakitkan hati tanpa berfikir secara waras.

Kesannya rumah tangga yang dibina tu akan jadi suram, tawar dan ianya akan tak tenteram.

4. Dasim suka menghasut terutama pada wanita yang datang bulan, baru lepas bersalin atau sedang mengandung, yang sering alami em0si tidak menentu.

5. Dasim ni terlalu jah4t hingga dia akan buat kita sanggup lakukan apa sahaja untuk puaskan hati kita yang mar4h, sampai rumah tangga kita h4ncur Iebur tanpa sebab.

Perga4uhan dan perseIisihan didalam rumah tangga memang h4sutan dan kerja sya1tan, namun kita su4mi lsteri juga perlu kuat dengan mendekatkan diri pada Allah, buat perkara-perkara baik yang mana boleh menjernihkan kembali rumah tangga.

Jangan mudah terpedaya dan terper4ngkap dengan h4sutan ini.

6 Tip Elakkan Hasutan Dasim

1. Bila tengah m4rah pada pasangan MENGUCAP DAN BERISTIFAR banyak-banyak, tarik nafas dan cari tempat yang menenangkan dalam rumah. Marah bagaikan api, redakan ia dengan air, mengambil wuduk dan tunaikan solat sunat dua rakaat.

2. Bila salah faham cepat-cepat MOHON MAAF pada pasangan dan jangan tunggu lama-lama. Ia akan menghilangkan prasangka dan rasa marah dalan diri.

3. Amalkan makan dan solat jemaah bersama-sama, BACA DOA SAMA- SAMA.

4. Ramai tak sedar benda ni. Bilik kosong yang dibiar lama, tambah-tambah yang ada katil dan selimut akan buatkan ibl1s menumpang dalam selimut.


Foto hiasan

Sebab tu Rasullah juga pernah berpesan “ketuk/libas” selimut bantal sebelum naik atas katil / tempat tidur dan kerapkan juga solat serta berzikir di dalam bilik-bilik yang tak berpenghuni tu.

Buka pintu, biar bila azan/ zikir/ mengaji Quran pun suara kita boleh didengar sampai ke bilik bilik kosong tu.

5. Jangan lupa memberi salam setiap kali masuk ke rumah, walaupun tiada orang didalam rumah. Rumah yang tidak diberikan salam, memudahkan ‘Dasim’ melakukan kerja dan hasutannya di dalam rumahtangga.

6. Kerap baca yassin dalam rumah, bacalah setiap malam jumaat dan kalau nak lagi baik BACA AL-QURAN. Kalau su4mi tak sempat, lsteri buat, kalau dua-dua tak sempat, galakkan anak-anak buat, kalau memang semua tak sempat, pasang MP3 pun ok.

Biar ayat-ayat suci berkumandang dalam rumah kita!

Ibl1s dan sya1tan Iaknatullah ni tak akan tenang selagi rumahtangga yang dibina tu h4ncur! Dari hari pertama kita nikah sahaja dia sudah menangis terpekek lolong! kalau kita bercer4i-berai dia akan berpesta gembira!

Selamatkanlah rumahtangga kita, semoga dijauhkan daripada g0daan sya1tan dan ibl1s. Moga rumahtangga yang dibina berkekalan hingga ke Jannah! Amin.

Kredit : Pusat Rawatan lslam Al Maliki Syifa Group via edisimaya

Moga rumahtangga dan keluarga kita dilindungi dari sebarang g0daan dan dugaan. Yang baik itu kita jadikan tauladan. Yang buruk itu kita jadikan sempadan.

Kongsikan. Moga bermanfaat buat kita semua.